Ομηρική Ανακεφαλαίωση 2014

Ομηρική Ιστορική Ανακεφαλαίωση προσωπική και συλλογική

Σύνδεση των γεγονότων με το ομηρικό μίτο και σχοινί.

Ο Οδυσσέας φθάνει στο νησί των Φαιάκων  όπως περιγράφεται στη ραψωδία ζ γυμνός και μετά από πολύμερη μάχη με τα άγρια κύματα του Ποσειδώνα και του θυμικού συναισθήματος  νερού. Η Αθηνά Σοφία  οδηγεί προσεκτικά τα βήματά του και η Ναυσικά γοητευμένη τον βοηθά. Η Αρήτη τον εξετάζει προσεκτικά. Φορά τα ρούχα της. Χωρίς την Αρετή, χωρίς να είναι ενάρετος ένα άνθρωπος δεν μπορεί στην Ιθάκη να μεταβεί μετά από μια Επιστροφή. Γι αυτό και στον Οδυσσέα και στον Ηρακλή είναι πολύ σημαντική αυτήτης Αρετής  η Επιλογή. Ο Αλκίνους  Νους οργανώνει  μεγάλη εορτή στον ΔΗΜΟ προς τιμή του και ο ΔΗΜΟΔΟΚΟΣ τραγουδά δύο πολύ σημαντικά  περιστατικά. Ένα για τον Δούρειο Ίππο και ένα για τα δίχτυα του Ήφαιστου.Και τα δύο είναι ευφυώς  κατασκευαστικά.

Με το  πρώτο  ιλιακό  γεγονός θυμιζει στον οδυσσάμενο νου του ανθρώπου την κατασκευή του ξύλινου αλόγου  για την κατάκτηση της ύλης δαμάζοντας τα Άλογα του Διομήδη και τις άλογες σκέψεις και με το δεύτερο στο αιθερικό του ξυπνά την κυτταρική ΝΜΗΜΗ συνδέοντας όλα τα γεγονότα δικτυακά και όλα τα σημεία αντίληψης κάθετα και οριζόντια.

Ο Οδυσσέας λέει το ΟΝΟΜΑ του και αποκαλύπτεται παράλληλα με την ανακεφαλαιωτική αγόρευση του στο διηνεκές για όλα τα αξιοσημείωτα γεγονότα σταθμούς της ζωής του. Είναι  δε πολύ προσεκτικός στον λόγο του σε συνεχή αυτοπαρατήρηση και αυτοκριτική γιατί ο τρόπος που  μιλάμε μας αρωσταίνει ή μας θεραπεύει, όπως και ο τρόπος που γράφουμε και φυσικά ο τρόπος που σκεπτόμαστε.

Η ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ είναι πολύ σημαντική ΠΡΑΞΗ που ο Όμηρος υπογραμμίζει με ιδιαίτερα χαρακτηριστικό τρόπο ως ένας άνθρωπος της ΓΝΩΣΗΣ στη  ΜΗ ΠΡΑΞΗ του τα Ομηρικά ΈΠΗ. Κυρίως είναι άκρως  θεραπευτική γιατί μας δίδει την δυνατότητα να διορθώσουμε τα λάθη μας , να τα κατανοήσουμε, να πάρουμε πίσω την ενέργεια που μας έχουν κλέψει  και να μετακινήσουμε το σημείο  της αντίληψης μας σε ευρύτερα πεδία και θέσεις όπως περιγράφονται από τους κόμπους, τα σημεία διασταύρωσης των νημάτων και των ενεργειακών πεδίων των διχτυών του Ήφαιστου.

Η ανακεφαλαίωση του Οδυσσέα στο νησί των Φαιάκων

και η  θεραπευτική δύναμη των Ομηρικών Επών

Αστραία, Σεπτέμβριος 24, 2014