ΕΡΜΗΣ ΔΗΛΟΣ ΨΨ 2015

ΕΡΜΗΣ ΔΗΛΟΣ

Το πρόβλημα της  ερμηνείας είναι ένα πρόβλημα του ΕΡΜΗ και της κατανόησης  του λόγου και του μύθου τόσο με την λογική όσο και με την διαισθητική σιωπή.

Ο λόγος φτιάχνει τον κόσμο και δημιουργεί πολιτισμό σε ανθρωπογενές περιβάλλον άμα την εμφανίσει του.  Τα ζώα δεν έχουν πολιτισμό ούτε  και λόγο. Δεν ξέρουμε πως βλέπουν τα ζώα, τον κόσμο και τους ανθρώπους. Τα  παιδιά  “βλέπουν”  όμως την ενέργεια άμεσα όπως ρέει στο σύμπαν πριν αναπτύξουν την ομιλία και την σκέψη.  Ο λόγος  με  τα  ΣΥΜΒΟΛΑ του, τα γράμματα και τους αριθμούς αναπτύσσεται στα πρώτα χρόνια του παιδιού με την  συμμετοχή των ενηλίκων που  μιλούν   σε ένα παιδί-ακροατή και τον κόσμο του εξηγούν

Τέσσερα θεωρώ πως είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα σε μια ερμηνεία των μύθων  της Ελληνικής  Μυθολογίας  και αυτά κυρίως  συναντώ:

1.Το πρόβλημα  των πολλών εκδοχών και των διαφορετικών πηγών. Για κάθε μύθο υπάρχουν πολλές παραλλαγές και η μεγάλη χρονική απόσταση που μας χωρίζει από αυτές  τις πηγές, το κάνει μεγαλύτερο.

2.Το πρόβλημα της υποκειμενικότητος και της κοινωνικής διαμόρφωσης στην εποχή που ζούμε. Οι αλυσίδες του σπηλαίου μας στο σύγχρονο ΜΑΤΡΙΞμας εμποδίζουν στην ΟΡΑΣΗ.

3.Το πρόβλημα  της ενέργειας γιατί τόσο η κατανόηση όσο και ερμηνεία απαιτούν μεγάλα αποθέματα ενέργειας.

4.Το πρόβλημα σύνδεσης,  τόσο με την πρωταρχική πηγή όσο και μεταξύ τους όλα τα στοιχεία που πρέπει  χρησιμοποιεί κανείς  με μεγάλη  ΠΡΟΣΟΧΗ.

Αντιμέτωπη με αυτά τα προβλήματα ως  πρακτικός άνθρωπος  και  ΠΕΟ4 φυσικών επιστημών υιοθετώ  τις κάτωθι  λύσεις και με αυτές προχωρώ:

1.Επιλέγεις μία εκδοχή, μία πηγή και την ορίζεις ως σύστημα αναφοράς βλέποντας παραλλήλως και τις υπόλοιπες αναφορές συμπληρωματικά αλλά όχι πρωταγωνιστικά.

2.Αναγνωρίζεις την υποκειμενικότητα  την σχετικότητα, την επιρροή και την επίδραση της κοινωνικής διαμόρφωσης, της κουλτούρας και της εποχής, αποφεύγοντας τον φανατισμό, τον δογματισμό   και αναζητώντας μεγαλύτερα ποσοστά  αντικειμενικότητος.

3.Χειρίζεσαι  με αψογοσύνη  τα αποθέματα ενέργειας,  με μέτρο χωρίς υπερβολές, καταχρήσεις και αμετροέπειες που βλάπτουν το σώμα, το πνεύμα και το μυαλό.  Μόνο τα απαραίτητα.

  1. Και, προσέχεις την  ΠΡΟΣΟΧΗ συνδέοντας το κάθε τι με εργονομική διάταξη   σωστά να τοποθετηθεί..

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στην  Πηγή σημαίνει να μπορείς  ΒΛΕΠΕΙΣ  και το δάσος και τα δένδρα και όλη την  ΔΙΑΔΡΟΜΗ  μέχρι  να φθάσεις εκεί, συμπεριεκτικά,  να κατανοείς.

Ο κάθε άνθρωπος που  ομιλεί είναι  ΕΡΜΗΝΕΥΤΗΣ  επειδή είναι και  ήταν  ΑΚΡΟΑΤΗΣ, λέει, σε  ομηρικούς ψιθύρους ο Ερμής.

Αστραία, Μάρτιος 2015, 8