ΛΩΤΟΦΑΓΟΙ ΑΓΝ 15

Η σύγχρονη Ελλάδα και ο κόσμος μέσα από τα Ομηρικά Έπη

Είναι η ανθρώπινη ζωή μια Ιλιάδα και μια Οδύσσεια όπως τα χρόνια τα παλιά;

Ιδού το ερώτημα για ένα της γνώσης, ταξιδευτή!

Σαφώς ναι , είναι και μια μεγάλη περιπέτεια γνώσης και αυτογνωσίας.

Στην δίνη των πολιτικών αδιεξόδων, των κοινωνικών ταραχών και εντάσεων μια διεισδυτική ματιά στα Ομηρικά Έπη, τα μάλα θα μας βοηθούσε στην ανάλυση και την σύνθεση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε με την ομηρική ερμηνεία σειρά .

ΛΩΤΟΦΑΓΟΙ

Τι αντιπροσωπεύουν οι Λωτοφάγοι σε μια σύγχρονη ερμηνεία διαχρονική;
Είναι ένα είδος επικουρισμού ευδαιμονισμού που ποικίλει στις διάφορες μορφές του από τις απλές έως τις πιο σύνθετες και σχετίζεται με τον Ταύρο της Κρήτης στους Άθλους του Ηρακλή.
Περιγράφεται χαρακτηριστική στην ραψωδία ι της Οδύσσειας στίχοι 91
Είναι το νησί που οι άνθρωποι ξεχνιούνται στις υλικές μόνο απολαύσεις καλό φαγητό πληρωμένο σεξ ακριβό αυτοκίνητο εξοχικό, τζίπ, καφέ τσιγάρο ποτά, να περνάμε καλά να περνάμε καλά …αλλά αλίμονο αν λέγαμε ευτυχισμένα τα βόδια που βόσκουν σε λιβάδια χλοερά και η ευδαιμονία δεν συνοδεύεται και από μία πνευματική αναπτυξιολογία. Οι Λωτοφάγοι δηλώνουν αναίσχυντα πως το πιο ακριβό πράγμα που βρίσκεται πάνω τους είναι η τσάντα του ΒΟΔΙΟΥ και ότι ψωνίζουν από τα Τίφανυς ψώνια μεγάλης ανοησίας για να καταλήξουν ΠΟΛΥΒΟΙ, πολύβοες πολυβόοι μνηστήρες με πολλά βόδια πανάκριβα γκαλά συνέδρια και μεγάλη φασαρία βοή σε ποδοσφαιρική αρτολαγνεία.
Στην χώρα της φαιδράς πορτακαλέας όλοι οι ΚΤΗΣΙΠΠΟΙ και τα ΜΜΕ ομιλούν ακαταπαύστα για συνταγές μαγειρικής σε τηλεθέασης μεγάλης προβολής. Πλήθος συνταγές σε ηδονές πνευματικής νόησης χαμηλής. Οι δε ΑΓΕΛΑΟΙ δικτάτορες πάντα προσφέρουν φθηνό άρτον και θεάματα στο σύγχρονο καλοσσαίον της ταυροφονικής αγελαίας λησμονικής.
Ο επικουρισμός και η ευδαιμονία είναι έντονο στοιχείο της ομηρολογίας καθ ΄ όλη την διάρκεια της ομηρογνωσίας σε έλλειψη και υπερβολή αναζητώντας μια ισορροπία ευσταθή . Οι άνθρωποι πολεμούν ερωτεύονται αγαπούν ταξιδεύουν συνεστιάζονται συμποσιάζονται συντρώγουν καταχρώνται φιλοξενίες σε μνηστηριακή και ιλιακή των Τρώων κλοπή. Σφάζουν τον ταύρο από τον λαιμό αντί να τον πιάσουν από τα κέρατα ή τον αφήνουν να καταστρέφει πεδιάδες σε αγαμεμνονική αυταρχική πολιτική.

ΟΙ Λωτοφάγοι είναι ένας επικίνδυνος πληθυσμός για την ανθρώπινη εξέλιξη με iq , δείκτη νοημοσύνης, χόρτου ραδικού και λωτού. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι  να περνάνε καλά…. καλά να περνάνε, με τους λωτούς να ξεχνάνε και τα χόρτα  «κουτόχορτο» τους συντρόφους του Οδυσσέα να κερνάνε.

Ο αβάσταχτος επικουρισμός των Λωτοφάγων
Από τον πρωτόγονο ευδαιμονισμό έως τον χυδαίο υλισμό.
Εντύπωση προκαλούν καθ ΄ όλη την μελέτη των Ομηρικών Επών τα πολλά υπέροχα συμπόσια ,γεύματα , δείπνα, οι δειπνοσοφιστές τα τραπέζια οι τραπεζοκόμοι τα φαγητά οι ταμίες οι θαλαμηπόλοι και ταύροι, βόδια γουρούνια αιγοπρόβατα τα ζώα που σφάζονται από τον ΛΑΙΜΟ τους , τα σφαχτά.
Από την τελευταία ραψωδία της Ω της Ιλιάδος στην οποία ο Πρίαμος με την βοήθεια του Ερμή εισέρχεται αθέατος στου Αχιλλέα την σκηνή μέχρι το μεγάλο τραπέζι φαγοπότι στης Ιθάκης την σκηνή με ενδιάμεσο σταθμό των Φαιάκων τον υπερβατικό επικουρείων ευδαιμονισμό.
Ο Οδυσσέας συμβουλεύει πατρικά τον Αχιλλέα να συμφάγουν σε ομηρικό συμπόσιο πρώτα πριν στην μάχη ριχτούν μετά την συμφιλίωση και την επάνοδο του στην επιθετική γραμμή. Στο νησί των Λωτοφάγων όμως τους κλαίγοντας συντρόφους του δυναμικά τους απομακρύνει από την μεγάλη αποχαύνωση κρεπάλη μαλθακότητα και τρυφηλή ζωή.

Αστραία

Οδηγίες για την ασφαλή Επιστροφή του Οδυσσέα….