ΘΕΟΙ 12 15

Χρώμα: χρως, χροός, δέρμα, επιδερμίδα, το φίλτρο, η  «κυτταρική μεμβράνη» του ανθρωπίνου σώματος, το σύνορο ανταλλαγής ενέργειας με το περιβάλλον.

Ο ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΣ ομηρικός κόσμος!

Ο ομηρικός κόσμος είναι πολύχρωμος, όπως η πολύχρωμη σκέψη του Οδυσσέα, πολυμήτις , όπως ο νους του Διός, φαντασμαγορικός όπως τα φτερά μιας πεταλούδας σε πτήσεις πεδίων αιθερικών, σε περάσματα ιστορικών ρωγμών,  όπως στης Σκύλλας και της Χάρυβδης τα στενά,  η εντυπωσιακή σκηνή που ανακατασκεύασε ο Στηβ Μακ  Κουίν, ο  «papillon» στο πέταγμα για την Ελευθερία από την ομώνυμη ταινία.

Ο Ομηρικός κόσμος, μας μιλά μέσα από τα χρώματα του, κυανά πορφυρά φοινικικά ιριδίζοντα, όπως η αγγελιοφόρος των θεών ΙΡΙΣ, το κόσμημα της Ειλειθυίας  για την γέννηση του Απόλλωνος, τον πορφυρό μανδύα του Οδυσσέα, το χρώμα των νηών κιλών και μελαινών.

Παρ΄όλο που ο  Άγγλος φιλέλλην  Γκλάδστων, υποστήριξε πως  οι αρχαίοι Έλληνες είχαν μειωμένη ικανότητα διάκρισης των χρωμάτων,  τα ιστορικά  στοιχεία τον δαψεύδουν κατηγορηματικά με τα πολύχρωμα αγάλματατων γλυπτών.

Όμως τι  είναι χρώμα; Πως δημιουργούνται τα χρώματα;

Η επιστήμη αποδεικνύει με την ανάλυση και την σύνθεση του φωτός πως είναι διαφορετικές ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ του φωτός, με το κόκκινο να έχει την μεγαλύτερη και το ιώδες την μικρότερη.

Το λευκό περιλαμβάνει όλα τα χρώματα και το μαύρο είναι απουσία χρωμάτων.

Αυτό το χρώμα που βλέπουμε, αυτό δεν υπάρχει στο αντικείμενο που βλέπουμε, γιατί φεύγει, δραπετεύει ανακλάται για να φθάσει στα μάτια μας και να το ΔΟΥΜΕ.

Έτσι, όταν βλέπουμε ένα αντικείμενο κόκκινο, μόνο το κόκκινο χρώμα δεν έχει. Εξαρτάται φυσικά και από την προσπίπτουσα ακτινοβολία.

Αν πιστεύουμε σε ό, τι βλέπουμε γύρω μας,  ίσως  χρεάζεται  να ξανασκεφτούμε τι βλέπουμε και πόσο αξιόπιστες είναι οι αισθήσεις μας, αφού ο άνθρωπος δεν μπορεί να αντιληφθεί, ούτε τις υπερύθρες, ούτε τις υπεριώδεις ακτινοβολίες, καθώς επίσης και αρκετούς ήχους. Τα ζώα είναι πιο προικισμένα σε αυτόν τον ταμέα.

Ακούνε καλύτερα, βλέπουν καλύτερα, μυρίζουν καλύτερα, τρέχουν καλύτερα αισθάνονται καλύτερα και τα αισθήματα τους είναι ειλικρινή , διαρκούν για πάντα όπως ο σκύλος του Οδυσσέα ,  Άργος,  πολύ αφοσιωμένος στον πολυμήχανο θνητό.

Μόνο που ο άνθρωπος ΣΚΕΠΤΕΤΑΙ, καλύτερα, όταν σκέπτεται  βεβαίως, για αυτόν τον λόγο, έχει εξέλιξη και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.

Δυστυχώς  ή ευτυχώς, δεν έχουμε  «πολιτισμό»  των ζώων. Με τον ίδιο τρόπο που ζούσαν πριν χιλιάδες χρόνια, με τον ίδιο τρόπο ζουν, φτιάχνουν τις φωλιές τους και αναπαράγονται έως και σήμερα.

Αν οι  αριθμοί είναι οι σκέψεις των θεών και  τα γράμματα  είναι ο ήχος αυτών των σκέψεων. τότε τα χρώματα είναι τα ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ  των θεών.

Είναι η προβολή του απρόσωπου αντικειμενικού  Πνεύματος  σε υποκείμενες αποχρώσεις δονήσεων και  12  ενέργειες  χρωματικών κραδασμών.

1. Κριός, το κόκκινο της φωτιάς και του αίματος Άρης …Ρώμη ταχύτητα

ΤΟ ΠΑΘΟΣ
2. Ταύρος , το πράσινο της Γης και των δέντρων Δήμητρα, Περσεφόνη,Γη …Πρόθεση, Απόφαση

ΗΡΕΜΙΑ
3. Δίδυμοι, το απαλό κίτρινο των κίτρινων φύλλων Ερμής Λόγος… σε όρθια και πλάγια σκέψη και γλώσσα

Ο ΛΟΓΟΣ
4. Καρκίνος, οι ασημί ανταύγειες της Σελήνης στο νερό την νύχτα Ήρα. …Ανακεφαλαίωση, Ενθύμηση, Μνήμη

Η ΜΝΗΜΗ
5. Λέων, το κίτρινο των σταχυών και οι χρυσαφένιες αποχρώσεις του Ήλιου Απόλλων … Θέληση ,Αυτοσυνείδηση

ΑΥΤΟΣΥΝΕΊΔΗΣΗ
6. Παρθένος το απαλό μπεζ προς το λευκό Εστία …Τακτοποίηση του νησιού, ξεκαθάρισμα, Επαναδιάταξη της ενέργειας

ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ
7. Ζυγός, απαλό ροζ και όλα τα παστέλ Αφροδίτη… Αρμονία, Ισορροπία, Ζύγισμα

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ
8. Σκορπιός μωβ και το …μαύρο Ήφαιστος, Πλούτων, ….η γνώση της Μεταφυσικής μαγείας

ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ
9. Τοξότης πορτοκαλί των μοναχών Σαολίν, έως καφέ Αθηνά, Κρόνος …. η Στρατηγική του πολέμου, σχεδίαση , χαρτογράφηση

ΣΟΦΙΑ
10. Αιγόκερως, πορφυρό …της εξουσίας Ζευς η…. κατάλληλη Μάσκα, η Περσόνα του αρχηγού

ΑΥΤΟΚΥΡΙΑΡΧΙΑ
11. Υδροχόος τουρκουάζ και το σιέλ του ουρανού Άρτεμις, Ουρανός, ….Θήρα, η τέχνη του κυνηγού

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
12. Ιχθείς το ιώδες και το γαλαζωπό μπλε της απέραντης θάλασσας Ποσειδών

ΝΗΦΑΛΙΟΤΗΤΑ

Αστραία

06 06  2015