Κασταλία Πηγή, Δελφοί

ΌΡΑΣΗ
Η τέχνη του βλέπειν το είναι και το φαίνεσθαι
των υποκείμενων όντων και των αντικειμένων κελυφών
των ενεργειακών πεδίων σε αξιόπιστη μετάφραση διαύλων καναλιών

Τι είναι μαντεία;

Μαντεία είναι ένα είδος όρασης . Είναι το οράν, του να μπορεί να βλέπει κανείς στον Χρόνο, στο παρελθόν, στο μέλλον και στο παρόν. Είναι ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ των αντιληπτικών πεδίων, εσωτερικών και εξωτερικών.
Υπήρξαν διάσημοι μάντεις στην αρχαία Ελλάδα και πολλά μαντεία αφιερωμένα στους θεούς.
Στα Ομηρικά Έπη τονίζεται η σημασία τους με την παρουσία του μάντη Κάλχα, τον θάνατο του Λαοκόωνα που προσπαθεί να αποκαλύψει το τέχνασμα για τον Δούρειο Ίππο, τον Τειρεσία και την επίσκεψη του Οδυσσέα στον Άδη και τον τελευταίο μάντη και την πιο μυστηριώδη παρουσία στα Ομηρικά Έπη, που βλέπει και πρφητεύει τον θάνατο των μνηστήρων,τον μάντη  Θεοκλύμενο. Ανάμεσα τους και ο Λειώδης, μνηστήρας, που προφήτευε λάθος και εναντίον του Οδυσσέα.
Βλέπει ο Οδυσσέας με αυτόν τον τρόπο του μάντη;
Ο Όμηρος ΒΛΕΠΕΙ  και γνωρίζει πολλά, είναι ο ίδιος μάντης , βλέπει στον Χρόνο.
Και φυσικά το κάθε έργο είναι και μια μασκαρεμένη αυτοβιογραφία για κάθε δημιουργό.
Αν βλέπει ο Όμηρος, βλέπει και ο Οδυσσέας περνώντας μέσα από τον Αδη, την Κίρκη την Καλυψώ και παίρνοντας μαζί του τον τρίποδα ,δώρο των Φαιάκων μαζί με ένα λέβητα. Τον τρίποδα, που ούτε ο Ηρακλής δεν μπόρεσε να πάρει από τους Δελφούς, ίσως και να μη τον χρειαζόταν.
Ο Οδυσσέας όμως τον χρειάζεται. Βαδίζει μέσα σε μια ομίχλη, ένα τοπίο θολό, τίποτα δεν ειναι καθαρό, παλεύει με τα άγρια κύματα του Ποσειδώνα Θυμικού. Καραδοκούν παγίδες τέρατα ενέδρες  . Χρειάζεται να μπορεί να βλέπει καθαρά ακόμη και μέσα στο σκοτάδι που επικρατεί γύρω του Ο Οδυσσέας, όχι μόνο βλέπει αλλά και ερμηνεύει αυτό που βλέπει και ακούει ,όπως έκανε με το όνειρο της Πηνελόπης, όταν του το εκμηστηρεύττηκε.

Ο Τηλέμαχος επιστρέφει μαζί με τον Θεοκλύμενο λίγο πριν συναντήσει τον Οδυσσέα στο καλύβι του Εύμαιου και οι οιωνοί είναι χαρακτηριστικοί για την έκβαση των γεγονότων.

Η Όραση είναι όχι μόνο ιδιότητα του Οδυσσέα σε αυτό το δύσκολο ταξίδι της Επιστροφής αλλά, και απαραίτητη ικανότητα για τον χειρισμό του Τόξου.
Γιατί οι μνηστήρες δεν μπορούν να το λυγίσουν;
Γιατί δεν μπορούν να δουν . Είναι κοντόφθαλμοι μικρόνοες , ρηχοί ,επιφανειακοί εκτός από άπληστοι διεφθαρμένοι και υπερφίαλοι.
Ο Οδυσσέας ειναι ο εκλεκτός του Απόλλωνος, μάντης. Επήριτος συστήνεται στον πατέρα του.
Στην ουσία είναι τόσο ανόητοι και ηλίθιοι που δεν βλέπουν καν τον Οδυσσέα, πως και από που τους κτυπάει. Δεν έχουν τέποια «όραση» ,ούτε τέτιου είδους αντίληψη.
Συνεπώς το Τόξο είναι απρόσιτο για αυτούς ακόμη και να προσπαθήσουν να το πιάσουν στα χέρια τους , όπως και  όταν δοκίμασαν, χρησιμοποιώντας ακόμη και τα όπλα που τους έδωσε ο  χαμερπής Μελάνθιος
Ο Όμηρος πρόβλεψε και προνόησε για τον πρωταγωνιστή του, όπως ο κάθε μεγάλος στρατηγός σε κάθε μεγάλη μάχη του, σοφός όπως η Αθηνά.
Γιατί είχε κάνει το ταξίδι του Οδυσσέα και όλες τις παρατηρήσεις για την ανθρώπινη φύση και τους χαρακτήρες της με την μέθοδο του πολεμιστή.Έλεγχος πειθαρχία υπομονή καθαρότητα διαύγεια αφοβία δύναμη και ενορατική μαντική.

Αστραία 03 08 2015