ΕΡΜΗΣ ΚΟΠΑΔΙ 16
Ο Ερμής κλέβει το κοπάδι του Απόλλωνα

Είναι ο κλέφτης ο λόγος, ο Ερμής,  λέει, ο Απόλλων εμπρός στον πατέρα  , άρχοντος  του Ολύμπου,  Ζήνοος  Διός.
-Είναι η Λύρα του Ερμή, λέει ο  διαυγής αρχηγός.
– Θα είναι και η Λύρα του Απόλλωνος, λέει ο θεός του Φωτός.
– Και το Τόξο του, συμπληρώνει , ο  ΝΟΥΣ, του ανθρώπου, ο καθαρός.
Προδιαγραφές λόγου, λογικής  και   σκέψης  κατά απολλώνια ερμηνεία
«Ο  λόγος, είναι  μέγας δυνάστης» , κατά  Γοργία.
Πότε ο λόγος αποδεικνύεται μέγας δυνάστης;
Όταν μας κλέβει.
Πως μας κλέβει ο λόγος , ο μεγάλος κλέφτης, ο  Ερμής, και πως ο Απόλλων  παίρνει το κοπάδι και την συνείδηση του πίσω;  Ο μύθος των δύο αδελφών,  διάφανα μας το εξηγεί με την δύναμη της αλληγορίας της  συνταρακτικής Ελληνικής Μυθολογίας.
Ας παρακολουθήσουμε τον ελικώδη  της σκέψης και του λόγου, λογικό μαιανδρικό σχηματισμό,  πίσω από τα αχνάρια των λέξεων που τον αποτελούν, με αυτά που γνωρίζουμε, χωρίς  αυτά που δεν γνωρίζουμε και προσπαθώντας να μάθουμε, αυτά που  δεν γνωρίζουμε.
Δεν γνωρίζουμε πότε ο άνθρωπος άρχισε να σκέπτεται  και ούτε πότε  άρχισε  να μιλά και όρθιος πάνω στη γη, να περπατά. Η νηπιακή ηλικία του αρχάνθρωπου χάνεται στα βάθη του Ιερού  Χρόνου κάτω από το απέραντο  μπλε, γαλάζιο του Ουρανού  Χώρου.
Η κοινή καταγωγή των ανθρωπίδων, ίσως να συμπίπτει με την κοινή καταγωγή της γλώσσας.
Τι είναι γλώσσα;
Γλώσσα είναι ένα μεταφραστικό πρόγραμμα συμβόλων , σύντομων και απλών, που καλούνται γράμματα και αποτελούν το αλφβάτητο. Αυτό αποτελεί κοινή αποδοχή  ενός συνόλου ατόμων και λαού. Παρ΄ όλο που είναι  φανταστική επινόηση του ανθρώπινου μυαλού είναι δημιουργική και κατασκευαστική, εξ αιτίας αυτής της κοινής αποδοχής. Αν η  αποδοχή παύσει , παύει και η επιρροή.
Ο ρόλος τους, των γλωσσών,  είναι να εξηγούν  και να ερμηνεύουν  τις διεργασίες,  του ενός ημισφαιρίου του ανθρωπίνου εγκεφάλου στο άλλο, μέσω μιας γέφυρας που τα συνδέει, ενός αυλακιού.
Στην ουσία είναι μια περιγραφή καταγραφή,  με όχημα την ικανότητα της σκέψης που μόνο στο ανθρώπινο είδος κυκλοφορεί, ενίοτε και σε ενήλικες ανθρώπους, γιατί τα μωρά και τα νήπια, δεν σκέπτονται.
Όλα όσα  δημιούργησε ο άνθρωπος, είναι αποτέλεσμα της σκέψης του και της ικανότητος του λόγου και αποτελούν τα πολιτισμικά στοιχεία της ανθρωπότητος.
Όσο πιο πλούσια η γλώσσα του, τόσο μεγαλύτερο το εύρος, το πλάτος, το μήκος και το ύψος του πολιτισμού του και σε αυτό το σημείο, οι Έλληνες, κατέχουν τα σκήπτρα του  ανθρώπινου πολιτισμού, ακόμη και για τους πιο κακοπροαίρετους κριτές του.
Οι Έλληνες υπήρξαν «ο Ερμής του Λόγου»  και  έδρασαν με την δύναμη του κηρυκείου, τότε που η Ελληνική ήταν γλώσσα διεθνή.  Εκπολίτισαν  όλη τη γη, ώστε δικαίως σήμερα να  αναφωνούν οι κάτοικοι της:
Είμαστε όλοι ΕΛΛΗΝΕΣ.
Όλες οι μεγάλες νοητικές θεωρίες και κατασκευές, φιλοσοφικές, πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές  έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα., όπως και όλες οι καλές  ταινίες και τα ωραία θεατρικά έργα  του διεθνές  ρεπερτορίου,  είναι ψίχουλα από το τραπέζι του Ομήρου.
Τα αρχέτυπα του Γιουγκ από τις ιδέες του Πλάτωνα, η  διατριβή του Μαρξ που βασίστηκε πάνω στον Επίκουρο.Η  χριστιανική  μυθολογία,  επηρεασμένη  από τον Πυθαγόρα, τον Πλάτωνα  και τα Ομηρικά  Έπη  και πολλά άλλα.
Όμως,  αυτό που  ελλοχεύει σε όλες αυτές τις νοητικές κατασκευές,  είναι ο κίνδυνος της κλοπής, γιατί είναι κλέφτης  της συνείδησης ο Ερμής και, ο Απόλλων διαμαρτύρεται εντόνως για αυτή την αρπαγή, στου Ολύμπου τον αρχηγό κριτή και ΝΟΥ διαυγή.
Πότε μας κλέβει ο  Ερμής;
1.  Όταν ο λόγος γίνεται δογματικός και θρησκόληπτος.
πχ. είπε ο θεός, αποκάλυψε ο θεός.
2. Όταν ο λόγος  καταλήγει  σε ταυτοπροσωπία.
Ο  άνθρωπος είναι ζώον  τετράποδον, άρα ο άνθρωπος είναι ζώον τετράποδο, το τετράποδο ζώον είναι άνθρωπος;
Ο άνθρωπος είναι  σοφός , άρα ο άνθρωπος είναι σοφός. Άρα ο σοφός είναι άνθρωπος;
Ο θεός είναι αγάπη, άρα, ο θεός είναι αγάπη.  Η αγάπη είναι θεός;

3. Όταν είναι  ιδιοτελής
«Σας αγαπάω»

Γιατί μου χρησιμεύετε σαν ψηφοφόροι και οπαδοί,
λόγοι Αντίνοου και Ευρύμαχου.
4. Όταν είναι ομογενοποιημένος, χωρίς κρίση και διάκριση στον κόσμο της ύλης.
ΌλαΈΝΑ είναι. Όλοι οι Ελληνες είναι  κακοί, όλοι οι Εσκιμώοι είναι καλοί.Όλοι;
5.Όταν είναι ερειστικός σε μια  μόνιμη αντίθεση και όχι ΘΕΣΗ του νου.
Όχι, δεν είναι αυτό. Είναι το αντίθετο ακριβώς.  Μαύρο στο άσπρο , άσπρο  στο μαύρο.

Παρ όλα και τα λάθη της επιστήμης,στην διάρκεια της εξέλιξης της, η ίδια  βασίζεται σε κάτι  λογικά καλό.
Όχι μόνο στη θεωρία,αλλά στην  έρευνα, στη πρακτική εφαρμογή και στις αποδείξεις,  που συνήθως απουσιάζουν από το κοινό μυαλό, όχι όμως και από τον λόγο, τον Ομηρικό.
Όλοι οι Ομηρικοί ήρωες σκέπτονται και ζητούν  λογικές αποδείξεις.
Ο Αχιλλέας ζητά απόδειξη της ικανότητος  του Αγαμέμνονα, να ηγείται του στρατεύματος.
Ο Αγαμέμνων  αποτυγχάνει. Καταστρέφει την ομοψυχία, διώχνει τον Χρύση, αποδεκατίζει τους Αχαιούς επισύροντας την οργή του Απόλλωνος,  απομονώνει τον καλύτερο πολεμιστή και το πιο ισχυρό του.
Ο  Μενέλαος και  Ελένη βλέπουν το  καθαρό μέτωπο του Τηλέμαχου και τα  μάτια του, ως απόδειξη του γιου του Οδυσσέα, που τον επιβεβαιώνει.
Ο Οδυσσέας δοκιμάζει  το τόξο, την Πηνελόπη τον Εύμαιο, τον Φιλοίτιο, την Ευρύκλεια και ακόμη και τον πατέρα του, αν του είναι αφοσιωμένοι.
Και τέλος η Πηνελόπη, βράχος νοημοσύνης και λογικής, τον υποβάλει στην τελευταία δοκιμασία.
Αν γνωρίζει την κατασκευή του κρεβατιού, υπακούοντας στη λογική  και όχι στα συναισθήματά της .
Πόσοι άνδρες και πόσες γυναίκες σήμερα έχουν αυτή την ικανότητα σκέψης λογικής και κρίσης;
Πόσους  αιώνες μας χωρίζουν από το Έπος του μεγάλου ποιητή;
Πόσο  περισσότερο ευφυείς είναι οι άνθρωποι σήμερα  από την Ομηρική Εποχή;
Ο σημερινός τρόπος ζωής , οι ηλίθιες ορνιθοασχολίες , ο ενεργοβόρος φιλαυτισμός , η απουσία αξιών,  η ενημέρωση  τους  από κέντρα σκοτεινής  προπαγάνδας και εμετικής διαφήμισης, τα χαμηλά αποθέματα  ενέργειας  από μια  σύλληψη ,  ως αποτέλεσμα ενός βαριεστημένου και ανύπαρκτου έρωτα, οι πλαστικοποιημένες τροφές, μαζί με ένα υπερφίαλο καταναλωτισμό , όχι μόνο δεν συμβάλλει στην  σοφία, αλλά ούτε καν στην απλή  ανθρώπινη ευφυΐα.
Γι΄αυτό οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα,δεν είναι καταναλωτές τρίτης τάξης στη διατροφική πυραμίδα, αλλά αποτελούν βορά και άνοστα κοτόπουλα σε αρπακτικές σκεπτομορφές,  στην πρώτη σειρά  της  φυτοζωής.
Φυσικά αυτό που ακολουθεί μια πτωχή έως ανύπαρκτη  ζωή, είναι ένας πτωχός λόγος με τα όρια της σκέψης, ασθενή. Τίποτα  δεν καταλαβαίνει γιατί  το ενεργειακό του επίπεδο είναι χαμηλό.
Πως ο Απόλλων παίρνει πίσω την κατανόηση και πιάνει τον κλέφτη, του λόγου και αδελφό;
Με το να σπρώξει την ΛΟΓΙΚΗ στα όρια της, είναι απλό.
Από εκεί,  ο κάθε άνθρωπος στο κέντρο της Λογικής   πάραυτα θα βρεθεί,  αμέσως  το κέντρο της σιωπηλής γνώσης , της φαντασίας, την έμπνευσης, της διαίσθησης, θα δει.
Το επόμενο βήμα είναι μια γέφυρα αμφίδρομης κατανόησης, που θα  διαβεί, αλλά ισορροπία θα είναι να μη μένει σε κάποια από τα δύο, με εμμονή.
Το πρώτο βήμα είναι να διαθέτει ενέργεια.  Ενέργεια για να μπορεί σωστά να μιλήσει,  να σκεφτεί και να κατανοεί.
Ας αρχίσει με την ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και τα απαραίτητα, αποφεύγοντας τα περιττά.
Χωρίς αυτή,  βήμα δεν μπορεί  να  κάνει όρθιος πάνω στη γη, σε μία σωστή αρχή.
Μια ζωή θα  σέρνεται σαν γαιοσκώληξ και σαν  φυτό,θα φυτοζωεί.
Κάθε μεγάλο ταξίδι  της σκέψης, του λόγου και του ανθρώπου, αρχίζει με ένα βήμα, το πρώτο, αρκεί να είναι το σωστό.

Για Εν συνείδητη  ζωή και όχι, απλή  φυτοζωή.

Αστραία
02 05 2016