.

 Χυτή προτομή του Ύπνου στο Μουσείο Πούσκιν της Μόσχας
Μεγίστη είναι η σημασία του ύπνου στα Ομηρικά Έπη, όπως τονίζεται όχι μόνο στην Οδύσσεια με την Πηνελόπη,» ωραία κοιμωμένη», αλλά και  στη ραψωδία Ξ με τον όρκο της  Ήρας προς τον αδελφό του θανάτου και τη υπόσχεση της  να του δώσει ως σύζυγο την ΠΑΣΙΘΕΑ, μία από τις τρεις Χάριτες.
Η χρυσόθρονη  Ήρα φορά λαμπερά ενδύματα, σκουραλίκια, της Αθηνάς το πέπλο, πέδιλα, τον κεστό ιμάντα της Αφροδίτης, και σαγηνεύει  τον Δία νου, οποίος ενώνεται μαζί της σε χρυσό σύννεφο και κοιμάται, ενώ ο Ποσειδώνας απωθεί τους Τρώες και εμψυχώνει τους Έλληνες.
Στην ομηρική περιγραφή είναι χαρακτηριστική η είσοδος της Ήρας σε δωμάτιο του Ήφαιστου με δικό της κλειδί, η επάλειψη του σώματος με αβροσία και το θύμιαμα, ως καθαρισμός της αύρας του σώματος , τα 100 κρόσσια-ενεργειακοί μεσημβρινοί της ζώνης μέσης, ο λευκός κεφαλόδεσμος,  τα ενώτια,στη περιοχή των λοβών, εύροη  απόληξη της  ενέργειας μαζί  με το πέπλο της σοφίας.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει  ο άνθρωπος σήμερα είναι το πρόβλημα της αυπνίας και της ηρεμίας με αποτέλεσμα να χάνει κάθε επαφή με τον εαυτό του,το ενεργειακό του σώμα του και την ψυχή του. Πολλές ασθένειες  εμφανίζονται εξ αιτίας κακού  ύπνου και   της  έλλειψης του, κακή επιδερμίδα, πρόωρη γήρανση, αλλά και πολλά προβλήματα  που θα μπορούσαν να λυθούν με το σωστό ύπνο.
Ας το προσέξουμε
Αστραία
03 07 2016